Wszystkich zainteresowanych technologiami tworzenia aplikacji w chmurze zachęcam do zapoznania się z produktem Rollbase, wchodzącym w skład infrastruktury Progress Pacific.
Polecam krótki film nt podstaw tworzenia przykładowych aplikacji:
Rollbase może testować przez 30 dni. Zapisać można się pod adresem:
http://www.progress.com/products/rollbase/try-it
Jeśli ktoś zapisał się na wersję testową to polecam krótki film o podstawach utworzenia prostej aplikacji na przykładzie systemu obsługi biblioteki. Przykład ten opisuje zdefiniowanie modelu danych i prostych relacji między obiektami.
Szykujemy serię prezentacji Rollbase dla polskich użytkowników technologii OE.
Jeśli ktoś chciałby aby konsultant przyjechał do niego nie tylko na obiad, ale także pokazać ciekawy produkt, to prosimy o kontakt.
Wysłałem Panu wiadomość na email.
Mam dwa pytania. Udało mi się podłączyć bazę Open Edge do DataDirect Cloude (DDC).
1.Jak zaimportować tabelę do DDC ?
2. W jaki sposób podglądać dane w RollBase po zaimportowaniu tabeli do DDC ?
Jak spersonalizować aplikację w RB (RollBase) ? Posługując się przykładem z video prezentacjii, chodzi o to aby logująca się osoba widziała tylko swoje wypożyczone książki oraz tylko swoją historię zwrotów i wypożyczeń ?
Przy tworzeniu obiektu ( opcja A new Object (with Tab) from an External Metadata), a dalej DDC otrzymuje błąd :
System Error
[DataDirect][JDBC Cloud driver][OpenEdge] Tablica/Widok/Synonim - nie znalezione (7519)
ale obiekt i zakładka zostają utworzone.
1. Import tabeli. Możemy zaimportować tabelę external jeśli użyjemy zamiast domyślnej bazy danych RB własną bazę i dodamy metaschemat RB, jeśli połączymy się z własną bazą z DataDirect Cloud, jeśli użyjemy danych w arkuszu (spreadsheet) lub jeśli korzystamy z OpenEdge Service.
Wchodzimy do Application Setup, wybieramy Objects, następnie Import From i wybieramy rodzaj obiektu i tabelę.
2. Podgląd danych po zaimportowaniu.
Tworzymy nową aplikację typu: A new Application (including existing objects)
Wybieramy w Tabs nazwę zaimportowanej tabeli, czyli np: TABELA
w Core Objects: TABELA, Save.
W tabie TABELA klikamy strzałkę i wybieramy Object Definition,
klikamy Views i Edit
Podajemy nazwę widoku, wybieramy kolumny, warunki grupowania, sortowania itp.
W aplikacji możemy już podglądać dane wg zadanych kryteriów widoku.
3. Personalizacja aplikacji.
Widzę tu 2 rozwiązania. Pierwsze to zdefiniowanie uprawnień Permissions through Relationships, drugie to dodanie do tabeli z wypożyczonymi książkami pola ID użytkownika i dodanie zapytania, które pobierałoby do wyświetlenia tylko rekordy zalogowanego użytkownika. Oba pomysły trzeba oczywiście przetestować.
Mam uwagę dot. instalowania RB 64-bit. Otóż RB instaluje automatycznie JRE w wersji takiej jak instalka RB. Wmoim przypadku było to więc JRE 64-bit. Ta Java może się "gryźć" z 32-bitową Javą zainstalowaną w systemie Win. JRE jest potrzebne aby działał Tomcat RB. I tutaj następna uwaga: instalowałem RB z licencji PSDN i okazało się że należy podać inne porty niż sugerowane, czyli zamiast 8830, 8831 - 8080, 8081. Jeśli ktoś będzie miał z tym kłopoty, proszę o kontakt.
Ja dodatkowo wyrzuciłem systemową Javę 32-bit i zastąpiłem ją 64-bitową wersją.
Jeśli ktoś na tej samej maszynie instaluje narzędzia deweloperskie OE, to pomiętajmy, że tutaj także zainstaluje się Tomcat i oddzielny JRE. Tomcat będzie pracował na porcie 8980.
Żeby tego nie pomieszać: Tomcat RB odpowiada za działanie RB. Tomcat w OE służy do obsługi serwisów, np. REST.
Jest już darmowe szkolenie z podstaw RollBase dostępne online:
wbt.progress.com/.../presentation.html
Można pobrać tez wszystkie instrukcje do ćwiczeń w pliku pdf.
Jest dostępna nowa wersja RollBase 3.1.3. Instalacja nie nastręcza trudności, ale warto zmienić domyślne porty dla Tomcata, tzn ustawić 8080 i 8081. Port dla zamknięcia (shutdown) pozostawić bez zmian.
Jestem świeżo po instalacji RB 3.2.2. Jeśli ktoś będzie miał problem z zalogowaniem się do systemu po instalacji to być może jest to ten sam bug co we wcześniejszej wersji: domyślne porty podczas instalacji są 8830 i 8831, a linki do systemu zawierają port 8080.
Jeśli tak, to zainstalujcie RB podając porty 8080 i 8081 (patrz post wyżej).
Małe sprostowanie, po uzyskaniu info z supportu. Instalacji na podstawie kluczy licencyjnych z psdn przebiega dokładnie tak jak opisałem powyżej (porty 8080, 8081) i nie jest to bug.